A legjobb podcastek (nem csak) product designereknek

Számos módon tudunk tájékozódni a product designban, akadnak már egészen jó blogok is, de a holt időket is ki tudjuk használni ugyanerre a célra, és ekkor a podcastek kínálják az egyik legjobb lehetőséget.

Itthon még marginálisabb mértékben, de már felbukkanóban van a podcast hallgatás. Sőt, mint Pohly Ferenctől megtudtam, létezik Magyar Pocast közösség is, akik például már a hazai podcast hallgatási szokásokról is készítettek felmérést.

Az viszont tény, hogy a product és UX téma podcastjei jobbára az USA-ból érkeznek, de akad már számos kiváló minőségű, angol nyelvű, de európai gyártású podcast is.

Néhány éve eléggé aktív fogyasztója vagyok a műfajnak, napi szinten szoktam 1-2  epizódot letolni lehetőleg a hosszabbakból. Dugóban tötyörögni nem éppen a legkellemesebb időtöltés, de egy gyakori eshetőség Budapesten. Mivel kereskedelmi rádiót természetesen nem hallgatok, a Tiloson sem mindig jó a műsor, a napi szinten keletkező  dead timeot szakmai informálódásra szoktam jobbára használni.

Mostanában a UX Budapest fb csoportban is többször felmerült téma, hogy kinek mi a kedvenc szakmai podcastje, ezért én is összegyűjtöttem egy csokorba azokat, amiket gyakran hallgatok.

Mint látni fogod a kedvenceim között nem csak kifejezetten UX podcastek, hanem stratégiával és üzlettel foglalkozó műsorok is helyet kaptak. Egyesek szerint a kiégéshez vezető biztos recept, hogy “mikor nem dolgozol, akkor is dolgozol”, azaz a szabadidőben is szakmai anyagokat fogyasztasz: nekik különösen tetszeni fog az első két jelöltem, amelyek fókuszában leginkább a könnyed szórakoztatás áll.

Az itt felsoroltakon felül persze még számtalan podcastből lehet választani, a magam részéről igyekeztem az általam hallgatottak közül a legjobbakat összegyűjteni. Emiatt sokakat kihagytam, főleg ahol nincs rendszeresen friss tartalom.

Annak érdekében pedig, hogy feleslegesen ne iratkozz fel egyikre sem, az egyes podcastekhez javaslok mindig egy kiemelkedőbb epizódot, amivel belekóstolhatsz az adott műsorba.

Product Breakfast Club

Elsősorban a szórakoztatásról szól, de mellette megszámlálhatatlan ötlet, a UX-hez látszólag nem kapcsolódó téma felmerül az egyes részekben. A magam részéről rengeteget inspirálódom innen, cikk témák, egyéb szakmai irányok gondolata is nekik köszönhetően született meg a fejemben. A házigazdák Jake Knapp a Design Sprint módszertan megalkotója, és Jonathan Courtney, a berlini product design ügynökség az AJ&Smart ügyvezetője.

A témaválasztás széles spektrumon mozog, a termék stratégiától kezdve az innováción át, az aktuális tech iparági híreken keresztül minden, esetenként még az “élet nagy kérdései” is terítékre kerülnek.

Ajánlott epizód: 70# Facebook’s VP of Product Design Juile Zhuo

What is Wrong with UX

Egy másik szórakoztató, de egyben tanulságos podcast a What is Wrong with UX. A két host Laura Klein a UX for Lean Startups szerzője és Kate Rutter. Az epizódokban koktélozás közben arról társalognak, hogy miként lehet jobb digitális termékeket előállítani. Talán mondanom sem kell, eléggé viccesek az egyes részek, Laura Kleint nem véletlenül szokták titulálni a UX világ standuposának.

Ajánlott epizód: Unicorn Hunting

Beyond Users

Ez a relatíve új podcast a business desingról szól, azaz egyfajta edukációs szerepet tölt be, lényegében a célja, hogy a UX és product designerek jobban értsék az üzletet. A házigazda  Alen Faljic, az IDEO – a design thinkinget kitaláló vállalat – ex- business designere.

Ajánlott epizód: #19 How Jonathan almost bankrupted AJ&Smart

UX podcast

Két svéd designer, James Royal-Lawson és Per Axbom házigazdája ennek a már klasszikus UX podcastnek. Két hetente jelentkezik, akad, hogy csak kettesben tárgyalnak meg egy aktuális témát, de időről-időre vendégeik is vannak. Időnként pedig link showt is tartanak, amikor egy hosszabb időszak legérdekesebb cikkeiről társalognak.

Azért tartom jónak a UX podcastet, mert nagyon alaposak, például nemrég alaposan kivesézték a paper prototype ügy hátterét, amikor is a designer közösség eléggé tipikusan – értsd fröcsögve – reagált egy hírre a teljes kép ismerete nélkül.

Ajánlott epizód: #199 Physical prototypes with Kathryn McElroy

Exponent

Ben Thompson egy briliáns elme, aki meglehetősen jól érti a tech ágazatot. Néha mikor értetlenül állok az előtt, hogy például az Apple mit miért tesz, akkor azonnal felmegyek a blogjára és minden értelmet nyer. Ben ugyanis a modern tech vállalatok stratégiai szakértője, podcastjében úgyszintén az aktuális  iparági történéseket elemzik James Allworthal.

Ajánlott epizód: #158 A significant shift

UI Breakfast

Egy orosz designer hölgy, Jane Portman podcastje, aki jó érzékkel válogatja meg a témákat és interjú alanyait. Alapvetően tehát egy interjú podcast, a UI és a UX design, de néha a product management prominens alakjaival történnek a beszélgetések valamilyen aktuális vagy általános téma kapcsán.

Ajánlott epizód: #119: Emotional Targeting with Talia Wolf

Dollars to Donuts

Az egyetlen – legalábbis az általam ismertek közül – UX kutatás fókuszú podcast, mely pár év szünetet követően hamvaiból nemrégiben újra feltámadt. A host a legendás Steve Portigal, akinek például az Interviewing Users című alapművet köszönhetjük. A podcastje szintén interjúkból áll, elsősorban in-house UX kutatókkal, és a szervezeteken belül kutatással összefüggő kihívások jelentik a fő témákat.

Ajánlott epizód: Gabe Trionfi of Pinterest

Hasznos könyvek product designereknek

10+1 UX könyv kezdőknek: A UX-szel most ismerkedők gyakran kérdezik, hogyan fogjanak hozzá a témához. Az egyik evidens módszer az olvasás, de vajon mit érdemes?

2018 legjobb könyvei: UX, üzlet, tudomány: 2018-ban is olvastam sok jó könyvet, a kedvenceimet gyűjtöttem össze, amiből nemcsak designerek, UX-esek találhatnak kedvükre valót, hanem reményeim szerint bárki.

Válogatott product design linkek

Inspirációs válogatás kéthetente a product design, UX, digitális termék stratégia és innováció világából.

Boros Norbert

Product Strategy Consultant | UX Designer

Esszenciálisnak gondolom a perspektívák megismerését, ami nem csak végfelhasználót jelenti, hanem mindenkit, aki érintett az adott szolgáltatás biztosításában. Ami pedig a UX-et illeti, nem az univerzum közepe, a UX-es pedig nem a földre szállt mindenható. Munkám célja, hogy segítsem az üzleti célok elérését, és ennek csak az egyik – bár hatékony, mégsem kizárólagos – eszköze a UX.

Vélemény, hozzászólás?