Ha új terméked van, erre a két perszónára lesz szükséged

Egy startup, vagy egy új termék sem létezhet perszónák nélkül, de van egy egyszerű módszer, amivel helyettesíteni ugyan nem tudod őket, de elérheted az elégséges minimumot.

Startupoknál sajnos eléggé jellemző a discovery fázis elnagyolása/teljes kihagyása, ami pedig sok esetben nemcsak jobb terméket eredményezne, hanem a kudarcoktól is megóvna. A kezdő cégek esetenként 6-9 hónap után elő szoktak állni a termékkel és így a feszes deadline mellett sajnos a kutatási fázis látja a kárát a sietségnek. Ettől a kapkodástól persze a vállatok sem feltétlenül mentesek, náluk is elő szokott fordulni a discovery elmaradása új termékeknél.

Van egy gyógyír, ami a semmitől jobb megoldás lehet: ha egyáltalán nincsenek perszónáid, tervezz a szélsőségekre.

Mi az a perszóna és megéri vele foglalkozni?

Mielőtt belemennénk ebbe az egyszerűsített modellbe, nézzük meg az alapokat.

A perszónák olyan fiktív karakterek, amelyeket felhasználó interjúk alapján hozunk létre jobbára, és azokat a user típusokat reprezentálják, akik hasonlóan használják az adott terméket.

A perszóna egy desing tool, ami egyrészt segít pontosan megérteni, hogy a különböző emberek eltérő igényekkel és elvárásokkal rendelkeznek. Másrészt abban is segíthet, hogy azonosuljunk a felhasználóval, azaz empátiát is fejleszthet.

A kutatások után többnyire workshopokon születnek meg a végleges perszónák, aminek részleteibe nem mennék bele, de ebben a cikkben bővebben is megismerheted a menetét.

Mostanában egyébként napvilágot láttak szkeptikusabb vélemények is, melyek felvetik a kérdést, hogy vajon a perszóna készítés előnyei meghaladják-e azokat az erőfeszítéseket, amelyekre szükségük van a létrehozásukhoz? Való igaz, hogy sok esetben külsős UX céggel való együttműködés során a perszóna a UX munka kimenete, csupán egyfajta trófea, ami végül a sarokban fog porosodni és nem fogja senki használni.

Korai fázisban lévő termékeknél azonban nem túl bölcs dolog perszónák nélkül sikeresen működni, de ha nagyon muszáj és meg akarod spórolni a fentieket, akkor itt a megoldás.

Célozd be a szélsőségeket

Egy új terméknél célszerű olyan perszónákra fókuszálni, akik a szélsőségeket reprezentálják.

A fenti haranggörbe azt jelzi, hogyan helyezkednek el a felhasználók a termék elfogadásában, adaptálásában. A görbe végei ellentétes tulajdonságokat képviselnek; a korai és késői adoptereket.

Sokan abba a hibába esnek, hogy a haranggörbe közepét, a többséget célozzák meg a tervezéskor, hiszen az tűnik a legnagyobb szeletnek a tortából. Azonban a többség egy rendkívül heterogén csoport, változatos szükségletekkel és viselkedéssel, amire mi is maximum általános választ tudunk adni a termékünkkel, ami elég furcsa produktum lehet. A perszóna készítés ugyebár éppen ettől védene meg, mert azonosít bizonyos felhasználókat konkrét célokkal és használati esetekkel.

Ha a szélsőségekre összpontosítasz, lehetővé válik, hogy csak a fő prioritások kerüljenek előtérbe. Érdekes módon, amikor a szélsőségeket becélozva találsz megoldásokat az pozitív hatással lehet a többségre nézve is.

Nerd és Újonc perszóna

A szélsőségeket tekintve két perszónát tudunk képezni, a Nerdet és az Újoncot.

A Nerd perszóna

A Nerd egy igényes ügyfél, sőt az is előfordulhat, hogy valamelyik versenytársad hűséges vásárlója. Mindent megtesz, hogy megtalálja a legjobb termékeket az igényei kielégítésére. Kiválóan ismeri az érdeklődési területét és hajlandó új dolgokat is kipróbálni.

A legfontosabb, hogy a barátai és a családtagjai a Nerdet hívják, ha ajánlani kell valamit. Amikor tehát őket eléred, eléred a környező szociális hálózatukat is, aminek a hatása exponenciális lehet.

A Nerdek jelentik egyébként kutatási szempontból is a legjobb alanyt, az átlagos vásárlóhoz képest ugyanis általában pontosabban meg tudják fogalmazni, hogy mik a szükségleteik.

Ha a Nerd perszónának tervezel:

  • Növekedhet a terméked reputációja az ajánlások hatására
  • Jobb lehet a terméked mivel megtalálhatod az egyedi értékét
  • Időt spórolsz a user kutatással, mert olyanokkal beszélgetsz, akik kapásból használható visszajelzéseket adnak

Az újonc perszóna

Az Újonc a Nerddel szemben nehezebben birkózik meg az újdonságokkal az adott kontextusban. Ezért az újoncoknak tervezés egyet jelent a kiváló használhatóságra való tervezésével. Ha olyan a terméked, amit az újonc segítség nélkül is tud használni, akkor valószínűleg a “tömegnek” sem lesz vele gondja.

Ha az Újonc perszónának tervezel:

  • A terméked használhatósága javulni fog
  • A javítások mindenki számára (beleértve a Nerdeket is) előnyösek lesznek
  • Kiderülhetnek a bizalommal összefüggő problémák is

Elsődleges és másodlagos perszóna

Az elsődleges perszóna a nerd, ugyanis ők mutatják meg a jellemző use caseket, amire a terméknek választ kell adnia. A másodlagos perszóna az újonc, mert segít megtalálni hogyan lehet használható a termék a többség számára.

A Nerd és az Újonc perszóna lehetővé teszi, hogy felfedezd: Mi az alapvető use case a termékednek, valamint melyek a fő usability kihívások. Az esetek többségében ez csak az elégséges minimum lesz hosszú távon, de az elindulásban mindenképpen segíthet.

További olvasnivalók a user perszónákról

Designing for Extremes: the Nerd and the Newb: A cikk elsősorban Lily Kollé írására épül.

Perszónák tudománya, advanced szint: Ha ától cettig mindent tudni akarsz a perszónákról, az IDF The Encyclopedia of Human-Computer hatalmas adatbázisából a vonatkozó fejezetet ajánlom, ami több tucat oldalon át, elképesztő mélységben tárgyalja a témát.

Boros Norbert

Product Strategy Consultant | UX Designer

Esszenciálisnak gondolom a perspektívák megismerését, ami nem csak végfelhasználót jelenti, hanem mindenkit, aki érintett az adott szolgáltatás biztosításában. Ami pedig a UX-et illeti, nem az univerzum közepe, a UX-es pedig nem a földre szállt mindenható. Munkám célja, hogy segítsem az üzleti célok elérését, és ennek csak az egyik – bár hatékony, mégsem kizárólagos – eszköze a UX.

Vélemény, hozzászólás?